Pluimvee en siervogels

Ook in de stad worden er steeds meer kippen gehouden, we zien dan ook steeds meer kippen en vogels tijdens de consultatie. Dit kan gaan van vragen omtrent de verzorging, voeding, het knippen van de nagels of de pluimen, ontworming, behandeling van ectoparasieten, maar ook om meer gespecialiseerde problemen/ziektes. Bij de volgende vaak voorkomende klachten raden we een bezoek aan de dierenarts aan: manken, slecht of niet eten, gewichtsverlies, diarree, wonden, geelzucht, dermatologische problemen (ectoparasieten, kalkpoten, ...), etc.

Bij hobbykippen zien we regelmatig lintwormen, spoelwormen en haarwormen. Hierdoor kan je kip vermageren, lusteloos zijn (“dik zitten”) en diarree hebben. Sommige kippen kunnen stoppen met eieren leggen of krijgen hierdoor een bleke kam(bloedarmoede). Soms merk je helemaal niets aan je kip en heeft ze toch wormen. Mestonderzoek kan hierover uitsluitsel geven. Het is best om je kippen preventief te ontwormen. Meer info kan je in de praktijk krijgen.

De laatste jaren zien we meer problemen met rode bloedmijt. Het is een kleine rood/grijze mijt die zich verstopt in de spleten van het kippenhok. De mijt ontwikkelt zich in een warme omgeving zeer snel. Kippen kunnen ervan veren pikken, moeilijk op stok gaan en een bleke kam(bloedarmoede) krijgen. Ook de eigenaar kan gebeten worden en dit geeft erge jeuk. Het is een mijt die moeilijk te bestrijden is. Een goede aanpak is zeer belangrijk!

Een andere parasiet die we regelmatig zien zijn bijtende luizen. Luizen veroorzaken in het algemeen jeuk, irritatie en ook de veerkwaliteit kan achteruitgaan, waardoor het dier er onverzorgd uit kan zien.

Terug naar Info per diersoort