Info per diersoort

Katten

Voor sommige katten is een bezoek aan de dierenarts erg stresserend. We proberen de stress zo laag mogelijk te houden. In de wachtkamer kan je de draagmand op een verhoog zetten en de kooi afdekken. Indien nodige kunnen we je kat apart zetten.

Ook voor katten hebben we speciale consulten waarbij we extra aandacht besteden aan bepaalde problemen en ook extra tijd voorzien. Vb Kittenconsult, Seniorconsult, Gedragsconsult. Onzindelijkheid bij katten is het meest voorkomende gedragsprobleem.

Het is belangrijk dat de chip nagekeken wordt en dat de gegevens steeds up to date zijn.

Honden

Je kan tijdens de consultaties ook terecht voor info omtrent voeding, preventie van ziektes, op reis gaan met je hond, enz. We voorzien speciale consulten.

Het eerste puppyconsult met extra tijd voor info omtrent opvoeden, ontworming en voeding. We kijken de pup na op aangeboren afwijkingen, hartproblemen, navelbreuk, tandafwijkingen, etc. Het is ook belangrijk dat de chip nagekeken wordt en dat deze op de nieuwe eigenaar overgebracht wordt.

Verder hebben we ook een seniorconsult met extra aandacht voor de problemen die verband houden met de leeftijd. Chronische aandoeningen zoals suikerziekte, nieraandoeningen, arthrose worden regelmatig opgevolgd Heeft je hond moeite met de aanwezigheid van andere honden/dieren dan houden we daar rekening mee.

Konijn & Knaagdieren

Konijnen moeten net als kat en hond gevaccineerd worden. De vaccinatie beschermt hen tegen myxomatose en RHD, twee besmettelijke konijnenziektes. Dankzij een nieuw vaccin is het nu voldoende om uw konijn één maal per jaar te laten inenten. Beide ziektes komen frequent voor en tijdige vaccinatie is belangrijk. U kan dagelijks na afspraak op onze praktijk terecht voor vaccinatie. Elk konijntje wordt bij vaccinatie grondig nagekeken en onderzocht. U krijgt natuurlijk ook de nodige informatie over voeding en verzorging van uw konijn.


Konijnen zijn prooidieren en laten zelden merken dat ze ziek zijn. Door regelmatig onderzoek kunnen we eventuele medische problemen in een vroeger stadium opsporen en behandelen en zorgen dat uw konijn lang en gezond leeft. Vergeet niet dat de levensverwachting van een konijntje 8-15j is. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de tanden van konijnen en knaagdieren voortdurend doorgroeien. Om hun tanden te doen afslijten moeten konijnen dan ook altijd beschikking hebben tot een goede kwaliteit hooi. Daarnaast geef je ze dagelijks nog wat groene groenten en een soeplepel goede kwaliteit korrels. Er zijn veel verschillende merken korrels op de markt maar het merendeel bevat te weinig vezels en teveel koolhydraten, eiwit en vet. In de praktijk kan u een zeer goede kwaliteit korrel kopen. Deze voeding bestaat uitsluitend uit pellets en bevat GEEN zaden. Zadenmengsels zijn minder goed voor het gebit en de maagdarmflora van konijnen..


Als de tanden niet goed afslijten kunnen ze doorgroeien en dit kan ervoor zorgen dat ze abcessen in de mond krijgen of stoppen met eten. Als dit het geval is kan uw konijn geopereerd worden en kunnen de tanden indien nodig getrokken worden of ingekort worden. Het is best om uw vrouwtjeskonijn te laten steriliseren, dit ter preventie van tumoren aan het geslachtsstelsel en omdat ze dan ook beter in groep gehouden worden.Vrouwelijke konijnen(voedsters) zijn zeer vatbaar voor baarmoedertumoren! Twee niet gecastreerde rammelaars of voedsters geeft vroeg of laat gevechten en als u ze in een koppel houdt moet u rekening houden met zeer regelmatig jonge konijntjes.


Mannetjes worden gecastreerd om de agressie te verminderen, het sproeien en de voortplanting te voorkomen Ook voor andere knaagdieren(chinchilla, hamster, rat, degu,… zijn er specifieke korrels beschikbaar. Bij ratten komen er vaak tumoren en abcessen voor. Indien dit vroegtijdig opgemerkt wordt, kan dit met succes geopereerd worden.

Pluimvee - Siervogels

Ook in de stad worden er steeds meer kippen gehouden, we zien dan ook steeds meer kippen en vogels tijdens de consultatie. Dit kan gaan van vragen omtrent de verzorging, voeding, het knippen van de nagels of de pluimen, ontworming, behandeling van ectoparasieten, maar ook om meer gespecialiseerde problemen/ziektes. Bij de volgende vaak voorkomende klachten raden we een bezoek aan de dierenarts aan: manken, slecht of niet eten, gewichtsverlies, diarree, wonden, geelzucht, dermatologische problemen (ectoparasieten, kalkpoten, ...), etc.

Bij hobbykippen zien we regelmatig lintwormen, spoelwormen en haarwormen. Hierdoor kan je kip vermageren, lusteloos zijn (“dik zitten”) en diarree hebben. Sommige kippen kunnen stoppen met eieren leggen of krijgen hierdoor een bleke kam(bloedarmoede). Soms merk je helemaal niets aan je kip en heeft ze toch wormen. Mestonderzoek kan hierover uitsluitsel geven. Het is best om je kippen preventief te ontwormen. Meer info kan je in de praktijk krijgen.

De laatste jaren zien we meer problemen met rode bloedmijt. Het is een kleine rood/grijze mijt die zich verstopt in de spleten van het kippenhok. De mijt ontwikkelt zich in een warme omgeving zeer snel. Kippen kunnen ervan veren pikken, moeilijk op stok gaan en een bleke kam(bloedarmoede) krijgen. Ook de eigenaar kan gebeten worden en dit geeft erge jeuk. Het is een mijt die moeilijk te bestrijden is. Een goede aanpak is zeer belangrijk!

Een andere parasiet die we regelmatig zien zijn bijtende luizen. Luizen veroorzaken in het algemeen jeuk, irritatie en ook de veerkwaliteit kan achteruitgaan, waardoor het dier er onverzorgd uit kan zien.